Najczęściej pizzę gotuje się na kefirze lub nawet na wodzie, ale co z ciekawszymi opcjami? Ciasto na śmietanie jest cienkie, lekkie i jednocześnie bardzo delikatne. Radzę dodać trochę suchych włoskich ziół podczas ugniatania.
Składniki
- śmietana - 125 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- masło - 25 g
- mąka - 200-220 g
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- sos pomidorowy - 100 g
- ser - 100 g
- kiełbasa - 100 g
- pomidory - 80 G
- bazylia - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko solą w pianę i dodaj śmietanę.
Dodaj jedną trzecią mąki, stopione masło, sodę i zioła. Wymieszaj i dodaj resztę mąki.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienką warstwę.
Posmaruj sosem pomidorowym i ułóż pokrojoną kiełbasę z pomidorami.
Posyp wszystko startym serem i posiekaną bazylią.
Piecz pizzę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy