kawior z cukinii z majonezem na zimę

2 godz. 15 min.
3 puszki po 0,7 l
Kawior z cukinii z majonezem na zimę
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Kawior z cukinii można kupić w każdym sklepie. Ale Zgadzam się, gdzie przyjemniej jest otworzyć słoik pachnącego domowego półfabrykatu. W smaku kawioru nie można odróżnić od zakupionego, tylko korzyści są wielokrotnie większe. Przygotowana z duszą spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Jeśli masz młodą cukinię, możesz użyć jej nieobranej.

Przepuść przygotowaną cukinię przez maszynę do mięsa.

Sól do masy cukinii, pozostaw na 15 minut, a następnie włóż do durszlaka i lekko wyciśnij.

Smażyć drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.

Na patelni do gotowania umieść smażoną cebulę i masę cukinii, dodaj koncentrat pomidorowy, majonez i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Dodaj sól, cukier, czarny pieprz i liść laurowy. Dusić kawior, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż będzie gładki przez 1 godzinę.

Wlej wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików (liść laurowy należy najpierw usunąć). Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,7 l wynosi 15-20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoiki kawioru, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Polecam schłodzić kawior z cukinii z majonezem w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy