kawior z cukinii z majonezem na zimę
Kawior z cukinii można kupić w każdym sklepie. Ale Zgadzam się, gdzie przyjemniej jest otworzyć słoik pachnącego domowego półfabrykatu. W smaku kawioru nie można odróżnić od zakupionego, tylko korzyści są wielokrotnie większe. Przygotowana z duszą spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- cebula - 250 g
- liść laurowy - 1 szt.
- Pasta pomidorowa - 100 ml
- majonez - 130 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Jeśli masz młodą cukinię, możesz użyć jej nieobranej.
Przepuść przygotowaną cukinię przez maszynę do mięsa.
Sól do masy cukinii, pozostaw na 15 minut, a następnie włóż do durszlaka i lekko wyciśnij.
Smażyć drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta.
Na patelni do gotowania umieść smażoną cebulę i masę cukinii, dodaj koncentrat pomidorowy, majonez i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Dodaj sól, cukier, czarny pieprz i liść laurowy. Dusić kawior, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż będzie gładki przez 1 godzinę.
Wlej wrzący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików (liść laurowy należy najpierw usunąć). Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,7 l wynosi 15-20 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoiki kawioru, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Polecam schłodzić kawior z cukinii z majonezem w lodówce.