dżem z białej wiśni

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z białej czereśni
arymer, stock.adobe.com
0

Dżem wiśniowy to od dawna znany klasyk. Dżem wiśniowy jest nieco mniej powszechny. A dżem z białej wiśni można słusznie nazwać osobliwością. I właśnie taką ciekawostkę proponuję tym razem ugotować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej wodę z cukrem, aż się rozpuści, mieszając.

Usuń pestki z wiśni i wyślij jagodę do syropu.

Gotuj dżem przez 5 minut i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Powtórz poprzedni krok.

Ponownie zagotuj dżem, dodaj posiekaną cytrynę ze skórką i wanilię do smaku.

Gotuj jeszcze przez 15 minut na małym ogniu i zwiń w słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy