Zbiory jabłek przekroczyły Twoje oczekiwania, a dżem i sok jabłkowy już obnoszą się na półkach spiżarni? Zamknij jabłka w syropie. To najdelikatniejszy deser na zimę i pyszne nadzienie do słodkich wypieków. Użyj syropu jako bazy do kompotów i naturalnej galaretki.
Składniki
- jabłka - 700 g
- cukier - 280 g
- woda - ile wejdzie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz i pokrój w plasterki, po usunięciu rdzeni.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki plasterkami jabłek do góry.
Zagotuj wodę i zalej jabłka w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier, zagotuj syrop i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wlej jabłka do słoików wrzącym syropem. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.