jabłka w plasterkach w syropie na zimę

45 min
3 puszki po 0,5 l
Jabłka w plasterkach w syropie na zimę
olgabondar, stock.adobe.com
0

Zbiory jabłek przekroczyły Twoje oczekiwania, a dżem i sok jabłkowy już obnoszą się na półkach spiżarni? Zamknij jabłka w syropie. To najdelikatniejszy deser na zimę i pyszne nadzienie do słodkich wypieków. Użyj syropu jako bazy do kompotów i naturalnej galaretki.

Składniki

  • jabłka - 700 g
  • cukier - 280 g
  • woda - ile wejdzie

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz i pokrój w plasterki, po usunięciu rdzeni.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki plasterkami jabłek do góry.

Zagotuj wodę i zalej jabłka w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do podgrzania na 20 minut

Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, dodaj cukier, zagotuj syrop i gotuj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Wlej jabłka do słoików wrzącym syropem. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy