pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z serem i ziołami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Chaczapuri z serem i ziołami
Kseniya Lokotko, stock.adobe.com
0

W tych chaczapuri nadzienie wchodzi do środka, jak w imeretyńskim. Zamiast twardego sera lub suluguni dodaję tutaj ser i więcej zieleni. Okazuje się, że jest to bardzo delikatne i soczyste danie, a także wcale nie tłuste. Koniecznie spróbuj!

Składniki

do testu:
  • woda - 200 ml
  • suche drożdże - 0.5 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczka
  • mąka - 350 g
  • Olej roślinny - 3 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie i pozostawić na 15 minut.

Dodaj pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić na godzinę w cieple.

Pokrusz ser i wymieszaj z posiekanymi ziołami, przyprawami i jajkiem.

Podziel ciasto na 4 tortille, rozwałkuj każdy plikw warstwa i ułóż nadzienie.

Zbierz warstwy w workach i ponownie rozwałkuj. W razie potrzeby posmaruj jajkiem lub olejem.

Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy