W tych chaczapuri nadzienie wchodzi do środka, jak w imeretyńskim. Zamiast twardego sera lub suluguni dodaję tutaj ser i więcej zieleni. Okazuje się, że jest to bardzo delikatne i soczyste danie, a także wcale nie tłuste. Koniecznie spróbuj!
Składniki
do testu:
- woda - 200 ml
- suche drożdże - 0.5 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- mąka - 350 g
- Olej roślinny - 3 art.
do nadzienia:
- bryndza - 400 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- Zieleń - 0.5 pęczek
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie i pozostawić na 15 minut.
Dodaj pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić na godzinę w cieple.
Pokrusz ser i wymieszaj z posiekanymi ziołami, przyprawami i jajkiem.
Podziel ciasto na 4 tortille, rozwałkuj każdy plikw warstwa i ułóż nadzienie.
Zbierz warstwy w workach i ponownie rozwałkuj. W razie potrzeby posmaruj jajkiem lub olejem.
Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy