Zgodnie z tą zasadą możesz użyć absolutnie dowolnej jagody, którą lubisz. Wolę mieszać kilka rodzajów naraz. Na przykład maliny i jagody lub truskawki z porzeczkami. Wiśnia, borówka brusznica, a nawet rokitnik-wybierz!
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- jagody - 300 g
- cukier - 3 art.
- białka jaj - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki i szypułki z jagód, jeśli są obecne.
Przykryj je cukrem i na małym ogniu przez 20 minut, mieszając. Jeśli masa jest zbyt rzadka, gotuj dalej, aż zgęstnieje.
Pokrój ciasto na kwadraty. Połóż nadzienie na połowie i wykonaj nacięcia na drugim.
Złóż i ściśnij krawędzie ptysiów. Posmaruj białkiem.
Wyślij ptysie do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy