Moje gospodarstwo domowe nie lubi dyni, więc muszę ją ugotować, aby zamaskować określony smak i aromat tak bardzo, jak to możliwe. Ostatnio na przykład przygotowywałam SOS dyniowy do mięsa. Eksperyment się powiódł: przepyszna przyprawa została zjedzona bez żadnych pozostałości.
Składniki
- Dynia (miazga) – 500 g
- papryka - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- majeranek - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę na pół, obierz nasiona, posiekaj.
Pokrój miąższ dyni i obraną cebulę.
Umieść paprykę, dynię i cebulę na patelni. Wlej wodę i gotuj przez 15 minut.
Puree masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj sól, przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę i smaż na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy