Prawdziwy Tkemali jest przygotowywany ze specjalnej odmiany gruzińskich śliwek. Proponuję zastąpić je zieloną śliwką wiśniową. Jeśli smak wydaje ci się zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru. Ilość ostrej papryki można również dostosować według własnego uznania.
Składniki
- śliwka wiśniowa (zielony) – 1 kg
- kolendra - 20 g
- mięta - 2 gałązki
- czosnek - 3 ząbki
- chmiel-suneli - 2 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - do smaku
- cukier - 50 g
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej śliwkę wiśniową gorącą wodą i gotuj przez 5 minut. Skóra powinna zacząć pękać.
Spuść wodę. Zachowaj około 200 ml do dalszych działań.
Przetrzyj pozostałą masę przez sito, aby pozbyć się pestek i skór.
Drobno posiekaj miętę, kolendrę i obrany czosnek.
Umieść masę śliwki wiśniowej, czosnku, ziół i 200 ml przygotowanego płynu na patelni. Gotuj wszystko razem przez 15 minut po ugotowaniu.
Dodaj sól, cukier, przyprawy i gotuj przez kolejne 5-7 minut. Gotowy sos należy podawać przez 3-4 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy