sosy 04.02.2022

sos tkemali z zielonej śliwki wiśniowej

40 min
10 porcji
Sos tkemali z zielonej śliwki wiśniowej
Tamar Mirianashvili, stock.adobe.com
0

Prawdziwy Tkemali jest przygotowywany ze specjalnej odmiany gruzińskich śliwek. Proponuję zastąpić je zieloną śliwką wiśniową. Jeśli smak wydaje ci się zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru. Ilość ostrej papryki można również dostosować według własnego uznania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej śliwkę wiśniową gorącą wodą i gotuj przez 5 minut. Skóra powinna zacząć pękać.

Spuść wodę. Zachowaj około 200 ml do dalszych działań.

Przetrzyj pozostałą masę przez sito, aby pozbyć się pestek i skór.

Drobno posiekaj miętę, kolendrę i obrany czosnek.

Umieść masę śliwki wiśniowej, czosnku, ziół i 200 ml przygotowanego płynu na patelni. Gotuj wszystko razem przez 15 minut po ugotowaniu.

Dodaj sól, cukier, przyprawy i gotuj przez kolejne 5-7 minut. Gotowy sos należy podawać przez 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy