Ten sos można śmiało nazwać jednym z najpopularniejszych na świecie. Zdobył swój status dzięki wszechstronności, ponieważ można go podawać do wszelkiego rodzaju potraw z mięsa, ryb, a nawet warzyw. Sos chili powinien zawsze znajdować się w lodówce.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- sos sojowy - 4 art.
- ocet winny - pół szklanki
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- cukier - 1,5 szklanki
- sól - do smaku
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną paprykę na pół i obierz nasiona.
Zmiel czerwoną paprykę i czosnek w blenderze.
Na głębokiej patelni połącz czerwoną paprykę, czosnek, cukier, sos sojowy, sól i ocet.
Na małym ogniu zagotuj i gotuj przez 40 minut.
Wymieszaj skrobię z zimną wodą i wlej do rondla. Mieszaj i podgrzewaj sos przez kolejne 5 minut, nie doprowadzając go do wrzenia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy