Sos tkemali jest integralną częścią kuchni gruzińskiej, a jednocześnie ma wiele różnych odmian zarówno pod względem głównych składników, jak i dodatków. Wolę ostrzejsze sosy, więc robię to w ten sposób. Złap przepis!
Składniki
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- woda - 50 ml
- Chili - 2 kawałki
- sól - 1 art.
- czosnek - 1 Głowa
- pietruszka - 1 pęczek
- ocet winny - 2 art.
- kolendra - 1 pęczek
- cukier - 100 g
- Olej roślinny - 4 art.
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj wodę do śliwki wiśniowej, gotuj do miękkości i przetrzyj przez sito.
Dodaj posiekany czosnek, chili, zioła i wszystkie inne składniki.
Doprowadź tkemali do wrzenia i gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy