Kwas chlebowy ma wiele różnych opcji, które różnią się dosłownie wszystkim: przepisem, składnikami i metodą gotowania. Taki kwas chlebowy z miętą można łatwo przygotować w domu i będzie prawdziwym ratunkiem przed letnim upałem.
Składniki
- miód - 300 g
- woda - 3 L
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cytryna - 0.5 kawałki
- mięta - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj połowę mięty i cytrynę pokrojoną w plasterki.
Gotuj bulion przez 10 minut, schłodź do 50 stopni i zjedz.
Dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści.
Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcją i wlać do kwasu chlebowego.
Dodaj pozostałą miętę, przykryj gazą i pozostaw obrabiany przedmiot na 12-14 godzin w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Butelkuj kwas chlebowy i pozostaw na kolejne 6-8 godzin.
Schłodzić gotowy napój.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy