pieczenie 15.11.2022

Baursaki na drożdżach

1 godz. 30 min.
12 porcji
Baursaki na drożdżach
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Pachnące pączki baursaki według tradycyjnej Kazachskiej receptury nie są trudne do zrobienia. Podstawą jest zwiewne ciasto drożdżowe, w wyniku czego słodkie wypieki pokryte lukrem cukrowym lub posypane cukrem pudrem. Pyszna uczta na herbatę jest gotowa!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj ciasto: aby to zrobić, w misce wymieszaj ciepłe mleko i wodę w równych proporcjach, wprowadź drożdże, cukier i jedną trzecią mąki. Dobrze wymieszaj i pozostaw w cieple ,aż powstanie Puszysta Czapka (około 20 minut).

Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj stopioną margarynę, ubite jajko i szczyptę soli. W małych porcjach wprowadź pozostałą przesianą mąkę, zagnieść ciasto.

Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, przenieś je na posypany mąką stół i kontynuuj ugniatanie rękami przez 10 minut. Następnie przykryj ciasto folią i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie delikatnie zmiażdż ciasto, podziel na kilka części. Z każdej części ciasta uformuj kiełbasę, pokrój na małe kawałki, zwiń w kulki. Przykryj kulki ciasta ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

Smażyć baursaki w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Wrzuć produkty do durszlaka, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe baursaki podawaj na stole świeże lub posypane cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy