Pachnące pączki baursaki według tradycyjnej Kazachskiej receptury nie są trudne do zrobienia. Podstawą jest zwiewne ciasto drożdżowe, w wyniku czego słodkie wypieki pokryte lukrem cukrowym lub posypane cukrem pudrem. Pyszna uczta na herbatę jest gotowa!
Składniki
- mąka - 400 g
- mleko - 0,5 szklanki
- woda - 0,5 szklanki
- suche drożdże - 15 g
- cukier - 1 art.
- jaja kurze - 2 szt.
- margaryna - 40 g
- sól - 1 CZ. l.
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj ciasto: aby to zrobić, w misce wymieszaj ciepłe mleko i wodę w równych proporcjach, wprowadź drożdże, cukier i jedną trzecią mąki. Dobrze wymieszaj i pozostaw w cieple ,aż powstanie Puszysta Czapka (około 20 minut).
Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj stopioną margarynę, ubite jajko i szczyptę soli. W małych porcjach wprowadź pozostałą przesianą mąkę, zagnieść ciasto.
Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, przenieś je na posypany mąką stół i kontynuuj ugniatanie rękami przez 10 minut. Następnie przykryj ciasto folią i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie delikatnie zmiażdż ciasto, podziel na kilka części. Z każdej części ciasta uformuj kiełbasę, pokrój na małe kawałki, zwiń w kulki. Przykryj kulki ciasta ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Smażyć baursaki w dużej ilości rozgrzanego do czerwoności oleju roślinnego na złoty kolor. Wrzuć produkty do durszlaka, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Gotowe baursaki podawaj na stole świeże lub posypane cukrem pudrem.