Ajar khachapuri to nie tylko ser z jajkiem. Możesz wziąć różne nadzienia i eksperymentować według własnego uznania. Na przykład w tym przepisie sugeruję dodanie szpinaku. Lub inne warzywa do smaku.
Składniki
 do testu:
 - mleko - 150 ml
 - woda - 50 ml
 - świeże drożdże - 25 g
 - jaja kurze - 1 rzecz
 - sól - 1 łyżeczka
 - Olej roślinny - 8 art.
 - mąka - 500 g
 
 do nadzienia:
 - Suluguni - 220 g
 - szpinak - 50 g
 - masło - 15 g
 - jaja przepiórcze - 6-9 sztuk
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z wodą. Pozostaw na 15 minut.
Dodaj jajko, sól i masło, a następnie wprowadź mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto.
Pozostaw ciasto w cieple na godzinę, podziel na części, rozwałkuj i uformuj łódki.
Posiekaj szpinak i podsmaż na maśle. Wymieszaj z tartym suluguni.
Rozłóż nadzienie na łodziach i pozostaw je na kolejne 15 minut. W razie potrzeby posmaruj żółtkiem.
Piecz chaczapuri przez 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
Dodaj do każdego kilka żółtek przepiórczych i wyślij do piekarnika na kolejną minutę.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy