półfabrykaty na zimę
13.04.2023
keczup z pomidorów i jabłek na zimę przez maszynę do mięsa
35 min
8 porcji
Pierwszy przepis na keczup pochodzi z 1812 roku. Światowa popularność sosu doprowadziła do powstania wielu odmian tego tematu. Niedawno gotowałem keczup z pomidorów i jabłek przez maszynę do mięsa. Teraz ta konserwacja zajmuje honorowe miejsce w mojej spiżarni.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- jabłka - 500 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 50 g
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 160 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz.
Pokrój pomidory i obraną cebulę.
Przełóż wszystkie półfabrykaty przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól, przyprawy i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj kwas cytrynowy i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Rozłóż gorący keczup w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy