dżem - pięć minut śliwki bez pestek

15 min
8 porcji
Dżem
matka_Wariatka, stock.adobe.com
0

Jeśli często gotujesz naleśniki, serniki i gofry, na pewno przyda ci się przepis na dżem-pięć minut śliwki. Owoce można zmielić za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Miłośnicy słodyczy mogą zwiększyć ilość cukru do 3 kg.

Składniki

  • śliwki - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.

Na małym ogniu zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Rozłóż gorący dżem w czystych, suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy