pieczona papryka na zimę

40 min
8 porcji
Pieczona papryka na zimę
Carey, stock.adobe.com
0

Lato to czas obfitości warzyw i czas konserwacji. Im więcej wykonasz różnych półfabrykatów, tym mniej będziesz musiał kupić w zimie. Z tego powodu oferuję ciekawy przepis na pieczoną paprykę. Podawaj jako przystawkę, Dodaj do gulaszu i zup.

Składniki

  • papryka - 3 kg
  • ocet - 150 ml
  • Olej roślinny - 250 ml
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę pokrój, obierz łodygę, nasiona i pokrój na średnie kawałki.

Podsmaż paprykę na gorącej patelni z olejem. Określ stopień pieczenia według własnego uznania, ale zwykle wystarczy 5-7 minut na każdą porcję.

Włóż gorącą paprykę do wysterylizowanych słoików, posypując solą.

Wlej resztki oleju, dodaj trochę octu do każdego słoika i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy