Lato to czas obfitości warzyw i czas konserwacji. Im więcej wykonasz różnych półfabrykatów, tym mniej będziesz musiał kupić w zimie. Z tego powodu oferuję ciekawy przepis na pieczoną paprykę. Podawaj jako przystawkę, Dodaj do gulaszu i zup.
Składniki
- papryka - 3 kg
- ocet - 150 ml
- Olej roślinny - 250 ml
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę pokrój, obierz łodygę, nasiona i pokrój na średnie kawałki.
Podsmaż paprykę na gorącej patelni z olejem. Określ stopień pieczenia według własnego uznania, ale zwykle wystarczy 5-7 minut na każdą porcję.
Włóż gorącą paprykę do wysterylizowanych słoików, posypując solą.
Wlej resztki oleju, dodaj trochę octu do każdego słoika i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy