keczup pomidorowo-jabłkowy z cebulą na zimę

1 godz. 0 min.
14 porcji
Keczup z pomidorów i jabłek z cebulą na zimę
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

W sezonie świeżych warzyw staram się gotować więcej różnych sosów na zimę. Wśród moich ostatnich odkryć jest przepis na wspaniały keczup pomidorowo-jabłkowy z cebulą. Uwielbiałem jego słodko-kwaśny smak i delikatny owocowy aromat.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • jabłka - 500 g
  • cebula - 3 kawałki
  • ocet - 80 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 50 g
  • woda - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i skórkę.

Pokrój pomidory i obraną cebulę.

Ułóż jabłka, pomidory i cebulę na patelni. Wlej wodę i gotuj przez 20 minut.

Przetrzyj powstałą masę przez sito.

Dodaj zmielony pieprz, cukier, sól i gotuj przez pół godziny na minimalnym ogniu.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Włóż gorący keczup do przygotowanych słoików, zwiń i dobrze owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy