Boczniaki bardzo różnią się smakiem i konsystencją od grzybów leśnych. Dobrze nadają się również do przepisów w stylu azjatyckim, w których zwykle stosuje się takie grzyby drzewne. Mówię Ci, jak gotować boczniaki po koreańsku i zwijać się na zimę.
Składniki
- boczniaki - 1 kg
- koreańska marchewka - 400 g
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 400 ml
- ocet (esencja) – 40 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
- czarny pieprz - 9 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- sos sojowy - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Boczniaki pokrój w paski i posiekaj czosnek.
Wymieszaj wodę, esencję octu, cukier, sól, pieprz i lavrushkę i zagotuj.
Włóż grzyby do marynaty i gotuj przez 20 minut.
Wyjmij grzyby z marynaty, ostudź i wymieszaj z marchewką, czosnkiem i sosem sojowym.
Ułóż szczelniej w sterylnych słoikach.
Ponownie zagotuj marynatę, Dodaj do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy