Ogórki można zwijać na zimę z różnymi warzywami. Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, są pomidory, cebula, papryka i tym podobne zwykłe kombinacje. A co powiesz na odrobinę fantazji? Na przykład proponuję ugotować doskonałe ogórki z burakami.
Składniki
- ogórki - 500 g
- Burak - 1 rzecz
- liść laurowy - 1 rzecz
- woda - 600 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- ocet - 30 ml
- cukier - 1 art.
- ziele angielskie - 4 groszek
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Pokrój buraki na plasterki.
Włóż wszystko do czystego, suchego słoika. Dodaj liść laurowy, pieprz i czosnek.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę, dodaj cukier, sól i ocet i ponownie zagotuj.
Wypełnij z powrotem i zwiń obrabiany przedmiot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy