Aromatyczne ciasta wiśniowe można przygotować nie tylko latem. Teraz prawie każdy sklep sprzedaje jagody w puszkach lub mrożone. Dodaj cukier puder do swoich upodobań, ale skrobia działa tutaj jako stabilizator.
Składniki
- mąka - 280 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 120 g
- cukier - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 2 krople
- sól - na czubku noża
- wiśnia (bez pestek) – 300 g
- cukier puder - 3 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj masło.
Dodaj cukier, sól i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiel ręce na drobny okruch.
Dodaj lekko ubite jajko, esencję waniliową i zagniataj ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj ciasta wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Przykryj formę papierem do pieczenia i ułóż pierwszy przedmiot.
Wymieszaj wiśnie ze skrobią, cukrem pudrem i połóż na cieście.
Połóż drugie ciasto na wierzchu i dobrze przyklej krawędzie. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.