desery 13.07.2023

Pastila z czerwonej jarzębiny w domu

6 godz. 25 min.
4 porcje
Pastylka z czerwonej jarzębiny w domu
vimart, stock.adobe.com
0

Oprócz tradycyjnych nalewek, kompotów i dżemów polecam zrobić pastylkę z czerwonej jarzębiny. Pamiętaj, aby dodać trochę jabłek lub gruszek. Owoce poprawiają elastyczność masy, nadają wspaniały aromat i wzbogacają smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Umieść plasterki jabłka i przygotowaną jarzębinę na patelni.

Przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.

Wlej sok z cytryny i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlać aromatyczne puree na wyłożoną blachę do pieczenia. Grubość warstwy powinna wynosić 0,5-1 cm.

Suszyć przez 6 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni.

Oddziel pastylkę od papieru, zwiń i pokrój.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy