Oprócz tradycyjnych nalewek, kompotów i dżemów polecam zrobić pastylkę z czerwonej jarzębiny. Pamiętaj, aby dodać trochę jabłek lub gruszek. Owoce poprawiają elastyczność masy, nadają wspaniały aromat i wzbogacają smak.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Umieść plasterki jabłka i przygotowaną jarzębinę na patelni.
Przykryj cukrem i odłóż na bok na 2 godziny.
Wlej sok z cytryny i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlać aromatyczne puree na wyłożoną blachę do pieczenia. Grubość warstwy powinna wynosić 0,5-1 cm.
Suszyć przez 6 godzin w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
Oddziel pastylkę od papieru, zwiń i pokrój.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy