Ajwar po serbsku na zimę

50 min
12 porcji
Ajvar po serbsku na zimę
Igor Dutina, stock.adobe.com
0

Trudno wyobrazić sobie serbską ucztę bez Aivara. Kawior warzywny podawany jest do dań głównych, z chlebem, tortillami i po prostu jako dodatek. Głównym składnikiem sosu po serbsku jest słodka czerwona papryka.

Składniki

  • papryka (czerwony) – 3 kg
  • ostra czerwona papryka - 1 strąk
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
  • ocet (9 %) – 100 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 3 art.
  • sól - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę opłucz, osusz i ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Umieść warzywa w misce, przykryj folią i odłóż na pół godziny.

Ostrożnie zdejmij skórkę, usuń nasiona, umieść miąższ w misce blendera.

Ostra papryka obierz nasiona, posiekaj i wlej do miski na słodką paprykę.

Dodaj zmielony pieprz, cukier, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Przerwij masę, aż będzie gładka.

Przenieś wszystko do rondla z grubym dnem i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając. Nadmiar płynu powinien odparować.

Wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym ajvarem, zamknij pokrywki i przenieś w chłodne miejsce po dniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy