Trudno wyobrazić sobie serbską ucztę bez Aivara. Kawior warzywny podawany jest do dań głównych, z chlebem, tortillami i po prostu jako dodatek. Głównym składnikiem sosu po serbsku jest słodka czerwona papryka.
Składniki
- papryka (czerwony) – 3 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 100 ml
- ocet (9 %) – 100 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę opłucz, osusz i ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Umieść warzywa w misce, przykryj folią i odłóż na pół godziny.
Ostrożnie zdejmij skórkę, usuń nasiona, umieść miąższ w misce blendera.
Ostra papryka obierz nasiona, posiekaj i wlej do miski na słodką paprykę.
Dodaj zmielony pieprz, cukier, sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Przerwij masę, aż będzie gładka.
Przenieś wszystko do rondla z grubym dnem i gotuj przez 5-7 minut, często mieszając. Nadmiar płynu powinien odparować.
Wlej ocet i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym ajvarem, zamknij pokrywki i przenieś w chłodne miejsce po dniu.