Bez względu na to, ile gotuję marynowanych grzybów, zawsze są one spożywane szybko. Szczególnie moi domownicy uwielbiają pieczarki w sosie sojowym. Dodaję trochę czosnku i staram się go nie rozgotować. Bez dodatkowej skromności grzyby są idealne.
Składniki
- pieczarki - 2 kg
- czosnek - 5 ząbki
- sos sojowy - 3 art.
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 5 groszek
- musztarda (w ziarnach) – 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 60 g
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pieczarki, pokrój duże okazy.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć grzyby do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
W osobnym rondlu połącz wodę, cukier, sól, przyprawy i grubo posiekane ząbki czosnku.
Dodaj pieczarki, olej, sos sojowy i gotuj przez 5 minut po ugotowaniu.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i natychmiast włóż do słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy