Zwykle dużo marynowanych warzyw zbiera się na zimę. Aby urozmaicić zwykły asortyment, radzę gotować pomidory z burakami i jabłkami. Warzywa są nasycone aromatem kwaśnych jabłek, a buraki malują wszystko w cudownym różowym kolorze.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Każdy pomidor przebij igłą w kilku miejscach.
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami.
Pokrój marchewki, obrane buraki i cebulę.
Złóż czarny pieprz, cebulę, marchewkę, buraki, jabłka, pomidory i natkę pietruszki do słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i natychmiast zdjąć z ognia.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy