pomidory z burakami i jabłkami na zimę

25 min
8 porcji
Pomidory z burakami i jabłkami na zimę
Viktor, stock.adobe.com
0

Zwykle dużo marynowanych warzyw zbiera się na zimę. Aby urozmaicić zwykły asortyment, radzę gotować pomidory z burakami i jabłkami. Warzywa są nasycone aromatem kwaśnych jabłek, a buraki malują wszystko w cudownym różowym kolorze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Każdy pomidor przebij igłą w kilku miejscach.

Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami.

Pokrój marchewki, obrane buraki i cebulę.

Złóż czarny pieprz, cebulę, marchewkę, buraki, jabłka, pomidory i natkę pietruszki do słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia, dodać ocet i natychmiast zdjąć z ognia.

Wlej wrzącą marynatę do słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy