przekąski 22.01.2022

bułka pita z bakłażanem i serem śmietankowym

1 godz. 10 min.
2 porcje
Bułka pita z bakłażanem i serkiem śmietankowym
Anzhela, stock.adobe.com
0

Ten przepis od dawna budzi we mnie wątpliwości – bakłażan i chleb pita. Ale okazało się, że na próżno. Ser śmietankowy sprawia, że bułka jest jeszcze delikatniejsza, a aromatyczne warzywa i przyprawy nadają jej ciekawe pikantne nuty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana na cienkie talerze, Posol i lekko podsmaż z obu stron.

Drobno posiekaj koperek i posiekaj orzechy nożem lub młynkiem do kawy. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku.

Dodaj czosnek, zioła i orzechy do serka śmietankowego, wymieszaj i pieprz.

Posmaruj chleb pita serem śmietankowym na całej powierzchni, ułóż plastry bakłażana na wierzchu i zwiń bułkę.

Dokręć w folię, Wyślij do lodówki na godzinę i pokrój przed podaniem.

Udekoruj bułkę pozostałymi gałązkami kopru włoskiego.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy