
Ten przepis od dawna budzi we mnie wątpliwości – bakłażan i chleb pita. Ale okazało się, że na próżno. Ser śmietankowy sprawia, że bułka jest jeszcze delikatniejsza, a aromatyczne warzywa i przyprawy nadają jej ciekawe pikantne nuty.
Składniki
- bakłażany - 2 kawałki
- Pita - 1 liść
- sól - 1 szczypta
- ser śmietankowy - 100 g
- koperek - 0.5 pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- orzechy włoskie - 50 g
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana na cienkie talerze, Posol i lekko podsmaż z obu stron.
Drobno posiekaj koperek i posiekaj orzechy nożem lub młynkiem do kawy. Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku.
Dodaj czosnek, zioła i orzechy do serka śmietankowego, wymieszaj i pieprz.
Posmaruj chleb pita serem śmietankowym na całej powierzchni, ułóż plastry bakłażana na wierzchu i zwiń bułkę.
Dokręć w folię, Wyślij do lodówki na godzinę i pokrój przed podaniem.
Udekoruj bułkę pozostałymi gałązkami kopru włoskiego.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy