
Tradycyjne japońskie danie przypomina kanapkę lub placek z nadzieniem. Każdy może gotować w domu Onigiri, które nie różnią się smakiem od tych serwowanych w restauracjach kuchni japońskiej. Korzystając z tego przepisu na pewno zaskoczysz swoich gości i bliskich.
Składniki
- woda - 450 ml
- ryż - 400 g
- łosoś - 200 g
- ser śmietankowy - 150 g
- nori - 10 g
- ocet jabłkowy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż. Gdy ryż trochę ostygnie, dodaj do niego ocet i dokładnie wymieszaj.
Aby przygotować nadzienie, pokrój lekko solony filet z łososia na małe kawałki i wymieszaj z twarogiem.
Zrób kulkę rękami, ciągle ściskając ryż. W ten sposób się nie rozpadnie. Zrób dziurę w środku kulki i umieść tam trochę nadzienia. Z ryżu uformuj kulkę, owal lub trójkąt.
Udekoruj Onigiri sezamem i zawiń w liść nori. Podawać z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy