przekąski 12.11.2022

Onigiri w domu

30 min
6 porcji
Onigiri w domu
devmarya, stock.adobe.com
0

Tradycyjne japońskie danie przypomina kanapkę lub placek z nadzieniem. Każdy może gotować w domu Onigiri, które nie różnią się smakiem od tych serwowanych w restauracjach kuchni japońskiej. Korzystając z tego przepisu na pewno zaskoczysz swoich gości i bliskich.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj ryż. Gdy ryż trochę ostygnie, dodaj do niego ocet i dokładnie wymieszaj.

Aby przygotować nadzienie, pokrój lekko solony filet z łososia na małe kawałki i wymieszaj z twarogiem.

Zrób kulkę rękami, ciągle ściskając ryż. W ten sposób się nie rozpadnie. Zrób dziurę w środku kulki i umieść tam trochę nadzienia. Z ryżu uformuj kulkę, owal lub trójkąt.

Udekoruj Onigiri sezamem i zawiń w liść nori. Podawać z sosem sojowym, imbirem i Wasabi.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy