Istnieje kilka sztuczek, jak zrobić tiramisu o wygodnej i przyjemnej konsystencji. Jedną z takich tajnych sztuczek jest dodanie odrobiny żelatyny. Ten deser spodoba się tym, którzy unikają używania surowych jajek do gotowania.
Składniki
- śmietana (33-35%) – 500 ml
- ser śmietankowy - 500 g
- Ciasteczka Savoyardi - 16 kawałki
- koniak - 20 ml
- kakao - 3 art.
- kawa - 80 ml
- żelatyna - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij ser śmietankowy mikserem, aż będzie puszysty.
Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
Ubij śmietanę mikserem, stopniowo wprowadzając żelatynę.
Wymieszaj tę masę z mascarpone.
Włóż część kremu do formy.
Wymieszaj kawę i koniaki i namocz ciasteczka
Ułóż warstwę ciastek, kolejną warstwę kremu i powtórz jeszcze raz.
Posyp kakao tiramisu i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy