Prawidłowe odżywianie nie jest powodem do rezygnacji z ulubionych deserów. Wystarczy ugotować je według innych przepisów. Na przykład możesz upiec biszkoptowe ciasto PP. Zwiewne ciasto ugniata się na oleju kokosowym i wrzącej wodzie, a krem składa się z jogurtu i niskotłuszczowego twarogu.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 100 g
- mąka ryżowa - 100 g
- mleko - 200 ml
- woda (wrząca woda) – 100 ml
- olej kokosowy - 2 art.
- stewia (płynny ekstrakt) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Sol - na czubku noża
- cukier puder - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól.
Opłucz jajka, podziel na białka i żółtka.
Ubij białka na puszystą pianę.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, olejem kokosowym i stewią.
Wymieszaj powstałą mieszaninę z masą białkową i ubij mikserem, aż będzie gładka.
Bez przerywania pracy miksera wlej półfabrykat z suchych składników. Ubijaj wszystko razem przez 2-3 minuty.
Dodaj wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 40-45 minut w 170 stopniach.
Ostudzić biszkopt, wyjąć z formy i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
Połącz jogurt, twaróg i stewię. Ubij mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pokrój truskawki na małe kawałki.
Ciasto ułożyć na szerokim talerzu, obficie posmarować kremem, na wierzch ułożyć kawałki truskawek.
Przykryj drugim ciastem i posyp cukrem pudrem. Włóż ciasto biszkoptowe PP do lodówki na 2-3 godziny.