Idealnym sezonowym deserem na jesień jest sernik dyniowy. Pyszne, jasne, zdrowe – stanie się darem niebios na każdy dzień i świąteczny stół. Jest też łatwy do wykonania i dekoracji na Halloween, więc dzieci będą zachwycone.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 100 g
- masło - 50 g
- kakao - 15 g
- ser śmietankowy - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Dynia (przecier) – 250 g
- brązowy cukier - 150 g
- śmietana - 50 g
- skórka pomarańczowa - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 25 g
- cukier waniliowy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj ciasteczka na okruchy, wymieszaj z kakao, dodaj roztopione masło i zagniataj.
Ubij podstawę do formy i piecz przez 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ubij puree z dyni z brązowym i waniliowym cukrem i dodaj przyprawy do smaku. Dodaj tam skórkę.
Jeszcze raz ubij wszystko z twarogiem, a następnie dodaj śmietanę ze skrobią i ponownie wymieszaj.
Połóż masę na podstawie, owiń spód formy folią i włóż do pojemnika z wodą.
Piecz sernik w piekarniku przez około 70 minut w 160 stopniach.
Pozwól mu ostygnąć w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku.