Wśród przepisów, które od dawna słusznie stały się klasykami, warto osobno zwrócić uwagę na pomarańczowy sernik. Niesamowicie aromatyczny, umiarkowanie słodki, wcale nie mdły, z wyraźnymi nutami cytrusowymi-wszystko o nim!
Składniki
- ciasteczka - 170 g
- masło - 80 g
- ser śmietankowy - 700 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- cukier - 150 g
- skrobia kukurydziana - 30 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana (33%) – 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka z masłem, ubij bazę i piecz przez 10 minut w 180 stopniach.
Ubij ser śmietankowy, cukier, sok i skórkę pomarańczową oraz skrobię.
Dodaj jajka pojedynczo, kontynuując ubijanie.
Ubij osobno, aż krem będzie puszysty i wymieszaj z serem.
Rozłóż masę na podstawie i gotuj sernik w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 160 stopni. Na dole powinien znajdować się pojemnik z wodą.
Otwórz lekko drzwi i pozwól mu ostygnąć w wyłączonym piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy