Klasyczny przepis na Włoski deser wykorzystuje rum, koniak lub brandy. Radzę spróbować innej opcji: zrobić Tiramisu z marsalą. Hiszpańskie wino wzbogaca bukiet smaków o nuty jagodowe i orzechowe. Moim zdaniem ten przepis jest godny uwagi.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 500 g
- mascarpone - 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 120 g
- Marsala - 50 ml
- kawa (espresso) – 150 ml
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, podziel na białka i żółtka.
Ubij białka na ostre szczyty.
W osobnej misce ubij żółtka z cukrem pudrem.
Połącz mascarpone, ubite żółtka i puszystą masę białkową.
W szerokiej misce połącz mocną kawę i marsalę.
Nasmaruj dno przygotowanych naczyń odrobiną kremu.
Zanurz ciasteczka w aromatycznej kawie i ułóż w jednej warstwie.
Obficie posyp śmietaną.
Ponownie zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w następnej warstwie, polej kremem. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.
Wlej resztę kremu na wierzch i posyp kakao przez sitko. Gotowe Tiramisu z marsalą wstaw do lodówki na 4-6 godzin.