desery 15.07.2023

Tiramisu z marsalą

20 min
4 porcje
Tiramisu z marsalą
O.B., stock.adobe.com
0

Klasyczny przepis na Włoski deser wykorzystuje rum, koniak lub brandy. Radzę spróbować innej opcji: zrobić Tiramisu z marsalą. Hiszpańskie wino wzbogaca bukiet smaków o nuty jagodowe i orzechowe. Moim zdaniem ten przepis jest godny uwagi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jajka, podziel na białka i żółtka.

Ubij białka na ostre szczyty.

W osobnej misce ubij żółtka z cukrem pudrem.

Połącz mascarpone, ubite żółtka i puszystą masę białkową.

W szerokiej misce połącz mocną kawę i marsalę.

Nasmaruj dno przygotowanych naczyń odrobiną kremu.

Zanurz ciasteczka w aromatycznej kawie i ułóż w jednej warstwie.

Obficie posyp śmietaną.

Ponownie zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w następnej warstwie, polej kremem. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.

Wlej resztę kremu na wierzch i posyp kakao przez sitko. Gotowe Tiramisu z marsalą wstaw do lodówki na 4-6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy