Uwielbiam ten przepis. Moim zdaniem pomidory z bazylią to idealne połączenie smaków i aromatów. Aby zapobiec pękaniu warzyw pod wpływem wrzącej wody, nie bądź zbyt leniwy, aby nakłuć każdy pomidor igłą w kilku miejscach.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- bazylia - 20 g
- czosnek - 4 ząbki
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- ocet - 80 ml
- cukier - 60 g
- sól - 60 g
- woda (filtrowane) – 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj pomidory, opłucz i nakłuj igłą.
Umieść nasiona gorczycy, posiekany czosnek, gałązki bazylii i pomidory w słoikach.
Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 20 minut.
Odcedź do rondla, wymieszaj z cukrem, solą i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików.
Zwiń pomidory z bazylią, Odwróć słoik do góry nogami i dobrze zawiń na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy