dżem gruszkowy z pomarańczą i cytryną

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy z pomarańczą i cytryną
shuravi07, stock.adobe.com
0

Połączenie gruszek i pomarańczy i cytryn nadaje dżemowi świeży i jasny smak. Polecam używać dojrzałych, ale niezbyt miękkich gruszek. Dodanie miodu zamiast cukru sprawia, że przedmiot jest delikatniejszy i bardziej aromatyczny. W razie potrzeby dodaj żelatynę, aby uzyskać gęstość.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszkę, pomarańcze i cytryny. Drobno posiekaj miąższ owoców.

Przykryj cukrem, dodaj miód i odstaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem, aż będzie gęsty, 45-50 minut na małym ogniu.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy