Połączenie gruszek i pomarańczy i cytryn nadaje dżemowi świeży i jasny smak. Polecam używać dojrzałych, ale niezbyt miękkich gruszek. Dodanie miodu zamiast cukru sprawia, że przedmiot jest delikatniejszy i bardziej aromatyczny. W razie potrzeby dodaj żelatynę, aby uzyskać gęstość.
Składniki
- Gruszka - 1.2 kg
- miód - 100 g
- cukier - 1 kg
- pomarańcza - 2 kawałki
- cytryna - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszkę, pomarańcze i cytryny. Drobno posiekaj miąższ owoców.
Przykryj cukrem, dodaj miód i odstaw na kilka godzin.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem, aż będzie gęsty, 45-50 minut na małym ogniu.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy