sok z aronii na zimę

15 min
8 porcji
Sok z aronii na zimę
Melica, stock.adobe.com
0

Pod koniec sierpnia aronia zaczyna dojrzewać. Wielu z niecierpliwością czeka na ten okres, aby przygotować z niego przydatne preparaty na zimę. Między innymi możesz gotować sok z aronii. Mówię Ci, jak to robię.

Składniki

  • Aronia - 2 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 3 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj aronię i spłucz pod bieżącą wodą.

Przykryj jagody zimną wodą, gotuj przez 3 minuty i wyłącz ogrzewanie.

Przykryj i pozostaw na jeden dzień. W tym czasie jagody dadzą wywar cały sok.

Odcedź bulion przez podwójną warstwę gazy.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 5 minut.

Wlej gorący sok do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy