
Dzisiaj chcę podzielić się prostym przepisem na ulubiony przez wszystkich dżem morelowy. Jasny, pachnący, z kawałkami owoców-taki dżem rozwesela w ponury dzień i przywróci wspomnienia do lata. Urozmaicaj rodzinne herbaty pysznym przysmakiem!
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj morele, spłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz. Podziel morele na połówki i usuń pestki.
Połówki moreli włożyć do miski do gotowania, przykryć cukrem, wymieszać, aby cukier równomiernie się rozprowadził i przykrył wszystkie owoce, odstawić na noc. Morele powinny wypuścić sok.
Na małym ogniu zagotuj przedmiot, wymieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia i pozostaw na pół godziny.
Ponownie podpal dżem i gotuj do pożądanej konsystencji, usuwając piankę.
Wlać wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem morelowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.