dżem morelowy

24 godz. 0 min.
2 puszki
Dżem morelowy
Svetlana Kolpakova, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę podzielić się prostym przepisem na ulubiony przez wszystkich dżem morelowy. Jasny, pachnący, z kawałkami owoców-taki dżem rozwesela w ponury dzień i przywróci wspomnienia do lata. Urozmaicaj rodzinne herbaty pysznym przysmakiem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj morele, spłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz. Podziel morele na połówki i usuń pestki.

Połówki moreli włożyć do miski do gotowania, przykryć cukrem, wymieszać, aby cukier równomiernie się rozprowadził i przykrył wszystkie owoce, odstawić na noc. Morele powinny wypuścić sok.

Na małym ogniu zagotuj przedmiot, wymieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia i pozostaw na pół godziny.

Ponownie podpal dżem i gotuj do pożądanej konsystencji, usuwając piankę.

Wlać wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem morelowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy