dżem agrestowo-jabłkowy

1 godz. 0 min.
1 puszka 0,5 l
Dżem z agrestu i jabłek
Igor Sokolov, stock.adobe.com
0

Pyszny i pachnący dżem agrestowy z jabłkami zachwyci cię w mroźne zimowe wieczory. Wybieraj tylko całe jagody agrestu i słodko-kwaśne odmiany jabłek. Podawaj przepyszną ucztę do herbaty lub Dodaj do maślanych wypieków jako polewę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz agrest, odetnij kucyki.

Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić na kawałki.

W garnku do gotowania umieść przygotowany agrest i jabłka, dodaj cukier, dodaj 1 łyżkę.l Woda. Wszystko wymieszaj i gotuj dżem na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Nie zapomnij usunąć powstałej pianki w tym procesie.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik wrzącym dżemem agrestowym z jabłkami i szczelnie zamknij. Zawiń słoik z półfabrykatem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy