Pyszny i pachnący dżem agrestowy z jabłkami zachwyci cię w mroźne zimowe wieczory. Wybieraj tylko całe jagody agrestu i słodko-kwaśne odmiany jabłek. Podawaj przepyszną ucztę do herbaty lub Dodaj do maślanych wypieków jako polewę.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz agrest, odetnij kucyki.
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić na kawałki.
W garnku do gotowania umieść przygotowany agrest i jabłka, dodaj cukier, dodaj 1 łyżkę.l Woda. Wszystko wymieszaj i gotuj dżem na małym ogniu do pożądanej konsystencji. Nie zapomnij usunąć powstałej pianki w tym procesie.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik wrzącym dżemem agrestowym z jabłkami i szczelnie zamknij. Zawiń słoik z półfabrykatem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.