galaretka jabłkowa bez żelatyny

1 godz. 30 min.
6 porcji
Galaretka jabłkowa bez żelatyny
Svetlana Kolpakova, stock.adobe.com
0

Możesz być zaskoczony, ale możesz zrobić prawdziwą galaretkę jabłkową bez żelatyny. Proces jest dość długi, ale prosty. Najpierw przygotowuje się wywar z owoców, a następnie z dodatkiem cukru gotuje się na minimalnym ogniu przez około godzinę.

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • woda - 1,2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i umieść na patelni.

Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

Zbierz miękkie owoce w gazę i dobrze wyciśnij.

Wymieszaj pozostały bulion z cukrem i gotuj, aż będzie gęsty. Średnio zajmuje to do 1 godziny.

Przenieś gotową galaretkę do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy