Możesz być zaskoczony, ale możesz zrobić prawdziwą galaretkę jabłkową bez żelatyny. Proces jest dość długi, ale prosty. Najpierw przygotowuje się wywar z owoców, a następnie z dodatkiem cukru gotuje się na minimalnym ogniu przez około godzinę.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1,2 kg
- woda - 1,2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz nasiona i umieść na patelni.
Dodaj wodę i gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Zbierz miękkie owoce w gazę i dobrze wyciśnij.
Wymieszaj pozostały bulion z cukrem i gotuj, aż będzie gęsty. Średnio zajmuje to do 1 godziny.
Przenieś gotową galaretkę do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy