Znanym sposobem na urozmaicenie zimowej ochrony są różne przyprawy i liście. Zwykle w przepisach na pomidory w puszkach używa się wiśni lub porzeczek, ale tym razem proponuję wziąć liście winogron.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- liście winogron - 100 g
- woda - 1 l
- cukier - 100 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory i liście winogron.
Zawiń pomidora w liść i włóż do sterylnego słoika. Możesz po prostu ułożyć warstwy.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Zalej pomidory, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź solankę, ponownie zagotuj i zalej pomidory przez kolejne 10 minut.
Ponownie zagotuj solankę, zalej pomidory i zwiń słoik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy