Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić uniwersalny serbski SOS. Ajvar z papryki jest dobrze przechowywany w spiżarni i pomoże Ci zimą. Apetyczny, delikatny, umiarkowanie ostry sos doskonale podkreśli smak każdego mięsa i będzie pasował do ryb.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sos będzie miał idealną konsystencję, jeśli użyjesz dużej, mięsistej papryki. Przygotuj składniki, umyj paprykę i usuń ogony i nasiona. Obierz czosnek.
Przełóż paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa.
Wyślij mieszankę papryki i czosnku do rondla z grubym dnem. Dodaj przyprawy, sól, cukier, olej roślinny i gotuj na ogniu przez 30-40 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet. Gotuj przez kolejne 5 minut i wlej sos do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy