ajvar z papryki na zimę

59 min
6 porcji
Ajvar z papryki na zimę
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić uniwersalny serbski SOS. Ajvar z papryki jest dobrze przechowywany w spiżarni i pomoże Ci zimą. Apetyczny, delikatny, umiarkowanie ostry sos doskonale podkreśli smak każdego mięsa i będzie pasował do ryb.

Składniki

  • papryka - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • cukier - 1 art. l
  • Olej roślinny - 50 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • sól - do smaku
  • przyprawy i przyprawy - do smaku
  • Chili - 1 rzecz

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sos będzie miał idealną konsystencję, jeśli użyjesz dużej, mięsistej papryki. Przygotuj składniki, umyj paprykę i usuń ogony i nasiona. Obierz czosnek.

Przełóż paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa.

Wyślij mieszankę papryki i czosnku do rondla z grubym dnem. Dodaj przyprawy, sól, cukier, olej roślinny i gotuj na ogniu przez 30-40 minut.

5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet. Gotuj przez kolejne 5 minut i wlej sos do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy