Podczas swojego istnienia Węgierskie lecho przeszło wiele zmian: każda gospodyni dostosowuje przepis do siebie, dodając lub usuwając określone składniki. Dziś chcę zaoferować niezwykły przepis na delikatne lecho z dodatkiem ryżu.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i pokrój na kawałki. Za pomocą blendera zmiel pomidory na jednorodną masę pomidorową.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski.
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce (możesz również pokroić w cienkie paski).
Do rondla z grubym dnem wyślij drobno posiekaną cebulę, następnie marchewkę i paprykę. Dodaj masę pomidorową i olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj lecho, od czasu do czasu mieszając, przez 60 minut.
Wprowadź surowy ryż, sól i cukier. Mieszaj i gotuj lecho przez kolejne 30 minut na małym ogniu.
Gorące lecho zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.