galaretka z czerwonej porzeczki bez sterylizacji

45 min
2 puszki po 0,5 l
Galaretka z czerwonej porzeczki bez sterylizacji
twomeerkats, stock.adobe.com
0

Galaretki to nie tylko torebki z mnóstwem aromatów, barwników i szkodliwych dodatków. Zróbmy prawdziwą galaretkę z czerwonej porzeczki! Pektyna zawarta w jagodach wystarcza do uzyskania galaretowatej konsystencji. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, ostrożnie usuń z gałązek i spłucz w chłodnej wodzie.

Zagotuj wodę i włóż przygotowane jagody do wrzącej wody. Podgrzej jagody, mieszając, przez 5 minut na małym ogniu, aby porzeczki wypuściły sok.

Przetrzyj gorącą masę jagodową przez sito, aby pozbyć się pestek.

Puree umieścić w misce do gotowania, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować przez 15-20 minut.

Wlej wrzącą galaretkę porzeczkową do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia schłodzony przysmak stanie się zauważalnie grubszy. Przechowuj galaretkę z czerwonej porzeczki w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy