galaretka z czerwonej porzeczki bez sterylizacji
Galaretki to nie tylko torebki z mnóstwem aromatów, barwników i szkodliwych dodatków. Zróbmy prawdziwą galaretkę z czerwonej porzeczki! Pektyna zawarta w jagodach wystarcza do uzyskania galaretowatej konsystencji. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe!
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, ostrożnie usuń z gałązek i spłucz w chłodnej wodzie.
Zagotuj wodę i włóż przygotowane jagody do wrzącej wody. Podgrzej jagody, mieszając, przez 5 minut na małym ogniu, aby porzeczki wypuściły sok.
Przetrzyj gorącą masę jagodową przez sito, aby pozbyć się pestek.
Puree umieścić w misce do gotowania, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, mieszając, gotować przez 15-20 minut.
Wlej wrzącą galaretkę porzeczkową do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia schłodzony przysmak stanie się zauważalnie grubszy. Przechowuj galaretkę z czerwonej porzeczki w chłodnym, ciemnym miejscu.