Aby moja ulubiona kapusta na zimę była jeszcze smaczniejsza, wolę dodawać do niej inne składniki. Na przykład okazuje się bardzo smaczny z jabłkami. Radzę wybrać kwaśne lub słodko-kwaśne zielone i żółte odmiany. A co dalej-powiem ci szczegółowo w tym przepisie.
Składniki
- kapusta - 2.5 kg
- marchew - 400 g
- jabłka - 4 kawałki
- sól - 70 g
- cukier - 70 g
- czarny pieprz - 1 art.
- ziele angielskie - 0.5 art.
- liść laurowy - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki i drobno posiekaj jabłka. Wymieszaj kapustę z cukrem i solą.
Ułóż wszystko w słoikach warstwami, dodając do smaku pieprz, liść laurowy i przyprawy.
Pozostaw puste miejsca na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Każdego dnia przebijaj kapustę na dno drewnianym szpikulcem.
Zamknij słoiki z kapustą i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy