Dzielę się sprawdzonym przepisem na marynowane grzyby. Marynata jest uniwersalna i nadaje się do absolutnie każdego grzyba. Mam dziś leśne. Gotowane w ten sposób grzyby można podawać nie wcześniej niż miesiąc później. Okazuje się smaczny i aromatyczny!
Składniki
- grzyby leśne - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń - opcjonalnie
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- Goździk - 2 szt.
- woda - 0,5 L
- ocet (9%) – 60 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sortuj Grzyby, obierz, opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka.
Do marynaty połącz wodę, sól i ocet, wymieszaj, zagotuj.
We wrzącej marynacie umieść przygotowane surowe grzyby, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając i usuwając pianę.
Dodaj cukier, obrany czosnek, kilka gałązek świeżych ziół (opcjonalnie), liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut, aż grzyby opadną na dno.
Włóż gorące grzyby do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, zalej je wrzącą marynatą na wierzch słoików, zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Po miesiącu grzyby będą gotowe do użycia. Polecam przechowywanie takiego przedmiotu w chłodnym miejscu nie dłużej niż 8 miesięcy.