marynowane grzyby z octem na zimę

2 godz. 0 min.
4 banki
Marynowane grzyby z octem na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Dzielę się sprawdzonym przepisem na marynowane grzyby. Marynata jest uniwersalna i nadaje się do absolutnie każdego grzyba. Mam dziś leśne. Gotowane w ten sposób grzyby można podawać nie wcześniej niż miesiąc później. Okazuje się smaczny i aromatyczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sortuj Grzyby, obierz, opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, wrzuć do durszlaka.

Do marynaty połącz wodę, sól i ocet, wymieszaj, zagotuj.

We wrzącej marynacie umieść przygotowane surowe grzyby, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając i usuwając pianę.

Dodaj cukier, obrany czosnek, kilka gałązek świeżych ziół (opcjonalnie), liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 20-25 minut, aż grzyby opadną na dno.

Włóż gorące grzyby do wstępnie wysterylizowanych małych słoików, zalej je wrzącą marynatą na wierzch słoików, zamknij i ostudź w temperaturze pokojowej. Po miesiącu grzyby będą gotowe do użycia. Polecam przechowywanie takiego przedmiotu w chłodnym miejscu nie dłużej niż 8 miesięcy.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy