Jestem pewien, że niewielu z was próbowało, a nie to, co gotowało samodzielnie, dżem rabarbarowy z pomarańczą. Ten delikatny i aromatyczny dżem z nutami kwaśnej pomarańczy spodoba się każdemu, kto go spróbuje.
Składniki
- rabarbar - 500 GR
- pomarańczowy - 3 kawałki
- cukier - 500 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj łodygi rabarbaru, zdejmij twardą warstwę, po prostu podnieś skórkę z krawędzi nożem, a gruba warstwa zostanie usunięta wstążkami. Następnie pokrój rabarbar na małe kawałki i włóż do rondla.
Oddziel pomarańcze od skórki, usuń wszystkie żyły z plasterków i pokrój na małe kawałki. Wlej rabarbar do rondla, przykryj cukrem i dobrze wymieszaj.
Pozostaw tak, aż pojawi się sok. Następnie włóż dżem do ognia i gotuj, aż się zagotuje. Jak tylko się zagotuje, gotuj dżem przez kolejne 20 minut i wlej do wysterylizowanych słoików. Zwiń i wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu.