kawior z czerwonych buraków na zimę

35 min
6 porcji
Kawior z czerwonych buraków na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

W 1939 roku pojawił się pierwszy przepis na kawior z czerwonych buraków. Następnie przygotowano go z masłem i sokiem z cytryny. Proponuję wypróbować prostszą opcję. Warzywa można zmielić w blenderze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Składniki

  • Burak - 2 kg
  • pomidory - 500 g
  • cebula - 300 g
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny - 80 ml
  • ocet - 120 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • cukier - pół szklanki
  • Sol - 60 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż pomidory, obrane buraki i cebulę przez maszynę do mięsa.

Połącz wszystko w dużym rondlu, dodaj cukier, sól i masło.

Gotuj przez 20 minut, dodaj zmielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Następnie przez kolejne 5 minut, wlej ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym kawiorem, zwiń i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy