Uwielbiam robić dżemy i uważam, że każdy miłośnik słodyczy powinien spróbować swoich sił w tej sztuce. Moim ulubionym przepisem jest smażony dżem śliwkowy bez pestek na patelni. Niezwykła technologia gotowania dodaje niepowtarzalny aromat i smak do zwykłego przedmiotu obrabianego.
Składniki
- śliwki (bez pestek) – 500 g
- cukier - 150 g
- kwas cytrynowy - 0.25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki w plasterki, wyślij na patelnię i przykryj cukrem.
Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
Doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować dżem przez 10 minut pod przykryciem.
Okresowo usuwaj pianę i mieszaj.
Zdejmij pokrywkę i gotuj dżem przez kolejne 10-15 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy