Jeśli lubisz marynowane korniszony tak, jak uwielbia je moja rodzina, ten przepis na pewno ci się przyda. Ogórki są pachnące, smaczne i bardzo chrupiące. O wiele lepiej niż jakikolwiek sklep! Mówię więcej.
Składniki
- korniszony - 2 kg
- czosnek - 9 ząbki
- woda - 1.2 l
- Chili - 3 kawałki
- sól - 2 art.
- cukier - 1 art.
- koperek - 3 parasolka
- wódka - 60 ml
- ocet - 3 łyżeczka
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 1 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- Goździk - 6 sztuk
- kolendra (ziarna) – 1 art.
- nasiona gorczycy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij korniszony przez kilka godzin zimną wodą.
Włóż wszystkie dodatki i przyprawy do sterylnych słoików, wlej wódkę i ocet i ułóż korniszony.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Wypełnij korniszony.
Sterylizuj je w garnku z gorącą wodą przez 15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy