dżem z cukinii z miętą

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z cukinii z miętą
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Cukinia i cukinia są dość często używane do wszelkiego rodzaju deserów, a nawet wypieków. I tym razem proponuję pójść jeszcze dalej i zrobić dżem z cukinii. Tak, nie bez powodu, ale z orzeźwiającymi i pachnącymi liśćmi mięty!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cukinię i pokrój w kostkę.

Dodaj posiekaną miętę, skórkę, wodę i cukier.

Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, mieszając.

Niech dżem całkowicie ostygnie.

Dodaj sok z cytryny, ponownie zagotuj i gotuj do pożądanej gęstości.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy