Współczesne tempo życia w dużej mierze determinuje asortyment spiżarni. Zapracowane gospodynie domowe wolą te puste miejsca, które oszczędzają czas na przygotowywanie pysznych potraw zimą. Jeden z tych przepisów podzielę się z wami. Przygotowujemy więc sos barszczowy.
Składniki
- Burak - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- kapusta - 1 kg
- cebula - 300 g
- marchew - 500 g
- papryka - 1 kg
- czosnek - 50 g
- pietruszka - 200 g
- woda - 1,1 l
- pasta pomidorowa - 300 ml
- sól - 5 art.
- cukier - 6 art.
- ocet (7%) – 10 CZ. l.
- czarny pieprz (Permalink) – 20 szt.
- liść laurowy - 10 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki i marchewki dobrze opłucz i bez obierania gotuj do miękkości. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Posiekaj kapustę, drobno posiekaj cebulę, posiekaj natkę pietruszki, przełóż czosnek przez prasę.
Pokrój pomidory losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Do sosu w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i koncentrat pomidorowy.
W dużym garnku do gotowania wlej przecier pomidorowy, złóż posiekaną kapustę, paprykę i natkę pietruszki. Wlej wrzący dressing, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Dodaj starte buraki i marchewkę, wymieszaj, zagotuj i gotuj, mieszając, 5 minut.
Umieść 1 liść laurowy, 2 groszki czarnego pieprzu na dnie przygotowanych wcześniej sterylnych słoików o pojemności 0,5 litra i wlej 1 łyżeczkę octu, a następnie napełnij słoiki wrzącym dressingiem barszczowym. Zwiń słoiki, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.