SOS Barszczowy z burakami na zimę

1 godz. 0 min.
10 puszek po 0,5 l
SOS Barszczowy z burakami na zimę
Pretti, stock.adobe.com
0

Współczesne tempo życia w dużej mierze determinuje asortyment spiżarni. Zapracowane gospodynie domowe wolą te puste miejsca, które oszczędzają czas na przygotowywanie pysznych potraw zimą. Jeden z tych przepisów podzielę się z wami. Przygotowujemy więc sos barszczowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki i marchewki dobrze opłucz i bez obierania gotuj do miękkości. Następnie ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

Posiekaj kapustę, drobno posiekaj cebulę, posiekaj natkę pietruszki, przełóż czosnek przez prasę.

Pokrój pomidory losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w średniej wielkości kostkę.

Do sosu w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i koncentrat pomidorowy.

W dużym garnku do gotowania wlej przecier pomidorowy, złóż posiekaną kapustę, paprykę i natkę pietruszki. Wlej wrzący dressing, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

Dodaj starte buraki i marchewkę, wymieszaj, zagotuj i gotuj, mieszając, 5 minut.

Umieść 1 liść laurowy, 2 groszki czarnego pieprzu na dnie przygotowanych wcześniej sterylnych słoików o pojemności 0,5 litra i wlej 1 łyżeczkę octu, a następnie napełnij słoiki wrzącym dressingiem barszczowym. Zwiń słoiki, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy