dżem gruszkowy w piekarniku

2 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy w piekarniku
wsf-f, stock.adobe.com
0

Gotowanie dżemu na kuchence jest długie i gorące, więc proponuję ugotować go w piekarniku. Tym razem weźmy gruszkę za podstawę i co z nią zrobić dalej – powiem ci w przepisie. Dżem może być używany jako nadzienie do ciast lub po prostu rozprowadzany na chlebie.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1.5 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszkę i przepuść przez maszynę do mięsa.

Wymieszaj z wodą i cukrem i włóż do formy.

Przykryj pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni.

Piecz powido przez kolejne 1-1, 5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy