Gotowanie dżemu na kuchence jest długie i gorące, więc proponuję ugotować go w piekarniku. Tym razem weźmy gruszkę za podstawę i co z nią zrobić dalej – powiem ci w przepisie. Dżem może być używany jako nadzienie do ciast lub po prostu rozprowadzany na chlebie.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 1.5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszkę i przepuść przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj z wodą i cukrem i włóż do formy.
Przykryj pokrywką lub folią i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni.
Piecz powido przez kolejne 1-1, 5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy